Hur man arrangerar ditt barns första födelsedagsfest

Det är äntligen dags att ordna ditt barns första födelsedagsfest efter månader av sömnbrist, många blöjbyten och en miljon flin och fniss.

Ditt barn kanske glömmer den stora dagen, men det kommer du. Och bilderna på spädbarnet som bär en “1:a födelsedag”-hatt kommer att vara ovärderliga i framtiden.

Av allt handlar dessa sammankomster lika mycket om föräldrarna som om barnen. För alla har det varit ett år av häpnad, tillväxt och förändring, så gläd dig.

Välj ett festtema för din första födelsedag

Du behöver inte hålla dig till ett tema, men det kan hjälpa dig att fokusera på färgerna, dekorationerna och andra festdetaljer om du gör det. Överväg följande förslag:

Det fanns en tid när Old MacDonald hade en gård. Ställ upp höbalar för sittplatser, klä ditt barn i overaller, servera en tårta med gårdstema, dela ut festgodis i metallhinkar (för att simulera mjölkningshinkar) och låt de äldre barnen leka Duck Duck Goose.

Det är en cirkusfest. De stora, livfulla färgerna och de roliga idéerna för din fest med cirkustema kommer att glädja ditt barn och alla dina gäster.

Det är en låt av bandet Over the Rainbow. Färger lockar små barn, så arrangera en fest med regnbågetema för att hedra dem alla. Lägg ut festmaterial och dekorationer i rött, orange, gult, grönt, blått och lila. Gör en regnbågstårta med olika lager för varje färg och skicka hem alla med en CD-mix av barnmusik, som börjar med din favoritversion av “Somewhere Over the Rainbow”.

Säsong. Välj ett tema som motsvarar säsongen, till exempel en Snowflake Party för vinterspädbarn, Strössel, Sunshine för vårbebisar, Flower Power för sommarbebisar eller Höst för höstbebisar. Till vinterfesten, häng hemgjorda papperssnöflingor och servera snögubbepotatismos och snögubbegodis. Häng vackra paraplyer i taket på din vårfest och täck cupcakes i blått strössel för att simulera regn. Ge Hawaiian leis favörer och servera en blomformad födelsedagstårta under sommarfesten. På höstfesten serverar du ugglecupcakes och pumpabaserade snacks.

Cupcakes och cocktails är två av mina favoritsaker. Sanna drinkar, för att vara säker. Spädbarnet kommer inte att veta! Arrangera festen på kvällen, servera exklusiva hors d’oeuvres och häll upp en cocktail som kompletterar temat för vuxna. Mocktails görs till barnen. Gör ett stift-ljuset-på-cupcake-spel eller en cupcake-formad piata (jämför priser). Servera eleganta cupcakes snarare än dumma sådana.

För en bebis första födelsedag skulle nästan vilket barnvänligt tema som helst räcka. Fundera på hur dessa födelsedagsteman kan anpassas för yngre deltagare.

Gåvor och inbjudningar

Senast tre veckor innan firandet, skicka ut inbjudningar.
Frasen “en är rolig” eller “en liten bebis, en liten tårta, ett helt år att njuta av” kan användas.
Vissa föräldrar kan tro att de har fått flera presenter från vänner och familj under det föregående året, särskilt om babyshower var värd eller presenter gavs efter barnets födelse. Du kan skriva något på inbjudningarna som säger “din närvaro är tillräckligt med gåva” om du vill att deltagarna ska veta att du inte förväntar dig fler presenter.
Inbjudningarna kan också användas för att skapa ett presentmotiv. Du kan till exempel nämna att du arbetar med att utöka ditt barns bibliotek och hoppas att gästerna tar med sig en begagnad bok som deras barn inte längre läser i present.
När det är dags att öppna presenter kommer du troligen att vara upptagen av din unge. Så att du kan skriva individualiserade tackkort efter festen, låt någon skriva ner presenterna och vem som har gett dem.

Aktiviteter och spel

Ge ett urval av första födelsedagsspel för födelsedagsflickan och hennes besökare, som vänner i alla åldrar kan spela.

Efterrätten

Vissa föräldrar ser fram emot att se sitt barns ansikte lysa upp när de äter sin första tugga födelsedagstårta – sin första smak av socker! – på sin första födelsedagsfest.

Att se ett barn blåsa ut sitt första födelsedagsljus är en annan trevlig händelse. Men fortsätt med försiktighet. När ettåringar är förtjusta, som när ett rum fullt av människor sjunger åt dem, slår de runt med armarna. Under Grattis på födelsedagen, håll ljuset tillräckligt långt bort från dem så att de inte kan nå det, och för det sedan närmare när det är dags att släcka det.

Slappna av och ha det trevligt på festen. Du har jobbat hårt hela året och förtjänar att koppla av och njuta.