Presentera dina barn för schack

Att spela schack förbättrar deras intelligens, varför fler skolor inkluderar dem i sina läroaktiviteter. Dessutom förbättrar det fokus, främjar organisation, förbättrar logiskt matematiskt tänkande, tränar minne, förbättrar självkänsla, förbättrar känslokontroll och hantering och främjar en känsla av ansvar.

Det har diskuterats mycket om den bästa åldern för att lära barn att spela schack. Sanningen är att det inte finns någon bättre eller sämre ålder för att introducera ditt barn till spelet, även om det ofta enas om att 7 är en mycket lämplig ålder för det. Studier visar dock att barn från 3 års ålder kan börja bli bekanta med schackbrädet och dess delar.

vart ska jag börja

Efter att ha introducerat barnet till schackkomponenterna kan du gradvis introducera spelreglerna. Reglerna verkar nu svåra att förstå, men barn är snabba att lära sig och du kommer att märka hur snabbt de lär sig att flytta delarna.

Det är mycket viktigt att berätta för barnets mål med spelet och målet att skydda kungen och förstöra motståndaren. Visa dem tavlans utformning och be dem komma med idéer om hur man skyddar kungen. Tanken är att väcka dina barns intresse och tänka strategiskt på ett eller annat sätt.

När du lär ett barn att spela, kom ihåg att det lär sig genom att titta på och spela. Låtsas inte ge en 7-åring en mästarklass. För mycket schack för barn full av tung teori kommer inte att lämna dem bara uttråkade eller avvisade. Det är viktigt för barnet att interagera och lära känna schackbrädet från första lektionen.

Lär dina barn att spela schack!

Förväxla inte lärande med att veta hur man vinner

Kom ihåg att kombinera vinnande och lärande bara leder till frustration. Barn lär sig genom lek, och de måste ha kul och uppleva kul för att kunna gå framåt. Låt dem också se att endast genom att förlora flera spel kan de få den erfarenhet som behövs för att vinna över andra. I schack hjälper förlora dig att fokusera och undvika att upprepa samma misstag i framtiden.

Ett mycket effektivt sätt att starta en ny lektion när du studerar schack för barn är att granska en tidigare lektion så att du kommer ihåg den. Det tar inte lång tid, bara en snabb genomsökning räcker.

För att en liten del av schackkunskaperna ska införlivas, är det lämpligt att inte komplicera saker. En lärare som är dedikerad till schack för barn måste vara medveten om att lärandet måste vara progressivt för att vara effektivt. Använd enkla ord utan underfraser och utan komplexitet. Ta bort onödiga dekorationer eller bokstäver från ditt språk.

När du förklarar schack, undvik att använda monoton, vuxen röst eller platt ton, eftersom barn kan tappa intresset för schacklektionen. Du bör också använda din röst för att lyfta fram viktiga aspekter av spelet.

Turneringar och tävlingsspel

Ibland kommer barn som deltar i barns uppslukande schackprogram till ett spel som är svettigt och utmattat från att leka med sina vänner precis innan omgången börjar.

Det är ofta ett avbrott mellan turneringsrundorna, och många barn vill vanligtvis använda det för skojs skull. Denna roliga aktivitet borde inte innebära mycket ansträngning eller extrem trötthet. Vi vet redan att det är svårt att övertyga ett barn, men vuxna måste rikta dem i denna riktning med känslighet och ansvar.

Vi kan inte förvänta oss att ett barn har en liknande rytm före spelet som en professionell spelare, även om vissa föräldrar eller till och med tränare inte vill erkänna detta. I de flesta fall behöver barn mer psykologiskt, emotionellt och motiverande stöd än att förbereda sig på att spendera timmar och känner sig förbryllade över dussintals spel, spel och exempel.

Schack för barn ska inte ses som en ersättning för utbildningsmaterial utan som ett verktyg för att förstärka sådana aktiviteter. Schack är också en sport som aldrig slutar spela. Vad kan vara vackrare än att ha kul att spela något?